2013. április 4., csütörtök

Főzés és konyha

Kedves Krisna!

Még Svédországban a vendéglátóink mutattak egy érdekes ételt: a Kókusz olajat (vagy kókusz zsír)
Ők vegánok, úgyhogy egyáltalán nem esznek semmi állati eredetűt, így vajat sem. A kókusz olajat pedig kenyérre kenve úgy lehet enni, mint a vajas kenyeret. De talán jobban hasonlít a zsíros kenyérre is:-)
Mi is teljesen rászoktunk a kókusz olajra, mert tényleg jobb, mint a vaj. Vettünk is még Göteborgban magunknak 39 koronáért (kb 1200 Ft) egy dobozzal (mellékelt kép), mely természetesen nem Svédországban termett, hanem Srí Lankai import. Itthon nem tudom mennyi lenne egy ilyen, még nem néztem utána, de ha nem drága, veszek itthon is belőle.

Itt Szegeden amúgy sajnos elég rossz körülmények között tudunk főzni, de szerintem látod is ezt, kedves Krisna... Itt szinte minden edény és kés hozzáért valamilyen döglött állathoz (húshoz), az ahimsa jellegű konyhai felszerelésünk viszont Zalában maradt.
Mindenesetre azért próbálunk magunknak főzni valamiféle lakto-vega ételeket, a spártai helyzet ellenére.


Akit érdekel az olvasók közül, a mai menü amúgy pirított zöldségek durum tésztával, egy kis (házi)tejföllel felöntve.
Így készül:

Az olajban kipirítunk egy kis római köményt (egész) és erős paprikát (chili).
Ebben az olajban összepirítjuk a borsót, répát, kukoricát, és egy kis tofut, majd később a pirospaprikával megbolondított tejfölt ráöntjük. Előtte tettem bele egy kis őrölt koriandert és kurkumát is, meg természetesen sót.
Ha a tészta is készre főtt, összeöntjük a két ételt, megkeverjük, és hagyjuk egy fél órát zárt edényben, hogy az ételek ízei, és a gőz össze érjen. Utána fogyaszthatjuk.

Hare Krisna!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése