Hozzávalók:
- fél káposztafej
- 10 – 15 deka csicseriborsó
- 2 darab paradicsom
- 2 darab kaliforniai paprika
- egy brokkoli, vagy karfiol
- 30 - 40 deka répa
- 40 deka krumpli
- esetleg kelbimbó még
- fűszerekből a római kömény (egész), mustármag (egész), kurkuma és egész koriander, őrölt bors, só, őrölt piros parika, 3 babérlevél, nagyon minimális őrölt kapor
A káposztát csíkokra vágjuk, amennyire vékonyra lehet, közben a lábosban (bár jobb a wok) az olajon kis lángon kipattogtatjuk az egész római köményt, mustármagot és koriandert, melyből izlés szerint tegyünk. (izlésem szerint mindegyikből egy-egy evőkanálnyit legalább) Mielőtt szétégnének a fűszerek, a csíkokra vágott káposztát beledobjuk a fűszeres olajba, s közepes lángra tesszük a tűzet. Itt addig pirítjuk a káposztát, amig barnás nem lesz (kb 20 perc nagyobb adagnál), de közben a paradicsomot és paprikát is bele tehetjük a wok-ba/ lábosba a káposztával.
Miközben pirulnak a zöldségeink a tűzön, a karfiolt, répát és kelbimbót kezdhetjük szeletelni. A kelbimbókat negyedre javaslom, a répát karikára, a karfiolt meg rózsáira. Ha krumplit is szeretnénk a sabji-hoz tenni, akkor ebben az időszakban kell elkezdeni szeletelni. A tűzön lévő káposztát közben folyamatosan figyeljük, hogy hogy áll, de nem baj, ha picit leég a lábos falára, az egy kis plusz ízt ad neki :-) Izlés szerint ekkor sózzuk is meg. Lehetőleg fedjük is le, de nem probléma ha nincs megfelelő mertű fedőnk.
Ha csicseri borsóból konzerveset vettünk, akkor semmi tenni valónk nincs még vele, ám ha csomagolt, s elő kell főzni, akkor vízben elkezdhetjük előfőzni, hogy puhuljon.
Amikor a káposzta teljesen átsült, beleboríthatjuk a többi, előkészített zöldséget, s a csicseri borsót is. A kurkumát, őrölt borsot és őrölt pirospaprikát és a csipetnyi kaport meg a 3 babérlevelet most tegyük bele. Közben 4-5 deci vizet hozzá öntünk (ha túl száraz lenne valamiért, akkor még esetleg tehetünk hozzá), s 3-4 percenként alaposan össze keverjük, hogy az ízek rendesen összeérjenek.
A krumplit kisebb lábosban melette puhára főzzük, só hozzáadásával (őrült mániám, hogy ebbe a vízbe egy kis mustármagot is bele teszek, kb egy kávéskanálnyit :-) ).
Amint eléggé puhára főttek a zöldségek, s a krumplit is megfőztük, és leöntöttük a vizet is róla rádobhatjuk a főlő zöldségekre. Kb egy percig még rotyoghatnak együt, de ezek után lényegében készen vannak. Egy negyed órára legalább jobb, ha állni hagyjuk, lefedve.
Köretnek rizs az ajánlott, én basmati rizzsel készítettem, melyet 11 percig kellett főzni.
Jó étvágyat! :-)